Įdaryti kalmarai

Visus žmones galima grubiai suskirstyti į dvi dalis – į tuos, kuriems labai patinka jūros gėrybės, ir į tuos, kuriems moliuskų, čiuptuvėlių, šviežiai išlukštentų austrių ir kitų clam‘ų vaizdas jeigu ne į paniką traukia, tai bent jau sukelia lengvą pasišlykštėjimą, lydimą žodžių “visokių daiktų į burną ėmiau gyvenime, na bet kad šitą daiktą imčiau – nesulauksit”.

Jeigu jūs priskirtumėte save antrajai grupei – nežiūrėkite toliau. Kam jums gadintis apetitą ir nuotaiką, ar ne?

Visiems kitiems – troškinti kalmarai, kimšti krevetėmis ir avies sūriu ( Calamari Ripieni di Magro ).

Nežinau, kaip jums, bet man kalmarų kvapas visuomet asocijuojasi su vaikyste, su ta mišraine, kurias mama kartais gamindavo, po blatu gavusi kalmarų čiuptuvų skardinę ir nežinia iš kur suradusi konservuotų žirnelių ir majonezo. Šio egzotiško ir tuo pat metu tokio paprasto kvapo, kol kalmarai troškinasi, prisipildo visa virtuvė.

Visų pirma, kalmarai. Kartais juos parduoda šaldytus, kartais šviežius. Mes radome jau gatavai išdarinėtus, ir jie atrodė maždaug taip:

97892261_903c7fabdd_o

Žinoma, kai ne pats darinėji, dingsta ir kalmarų čiuptuvai ( jų turėtų būti dešimt, nuotraukoje, kaip matome, mažiau ), ir “popiežiaus kepurės formos kapišonas”, kurį toliau vadinsiu kūnu, gali pasirodyti įpjautas. O išdarinėti kalmarą, jeigu jis šaldytas, gana paprasta: timptelti už galvos, kad atsiskirtų galva nuo kūno ir išsitrauktų viskas, kad buvo viduje. Tuomet nupjauname iškart ten, kur galva jungiasi su čiuptuvais, galvą su viduriais metam lauk. Čiuptuvų pažastyse būna toks snapas, jis nesunkiai išsignybia. O kūno viduje vienoje vietoje yra ilga kremzlė – plunksna, tai vienintelė kalmaro skeleto dalis. Ją iškrapštome, kūną išplauname, va ir viskas. Receptui reikės aštuonių vidutinio dydžio kalmarų.

Ruošiame įdarą. Jam reikės štai ko:
97892281_62ca31ac04_o

Saują petražolių, dvi dideles skilteles česnako sukapojam ir kraunam į dubenį. Krevetes ( apie dvylika nedidelių ) nulupam, smulkiai sukapojam, ir dedam ten pat. Taip pat reikės Pecorino sūrio, kas yra itališkas avies sūris ir gali būti pakeistas parmezanu, apie 2 šaukštų, smulkiai tarkuoto.

97892292_14626e0ba6_o

Įmušam du kiaušinius, tris šaukštus alyvų aliejaus, ir džiūvėsėlių tiek, kad iš įdaro nebetekėtų joks skystis. Receptas nori apie dviejų puodelių, man asmeniškai atrodo, jog užtektų ir pusės. Čia dar galima įberti kedro riešutų. Pasūdom, papipirinam, ir gerai išmaišom.

Kalmarų kūnus prikemšame labai laisvai, nesugrūstai, taip, kad įdaras nesuliptų į vientisą gumulą. Angą uždarome mediniu dantų krapštuku.
97892303_244b7b6d52_o

Keptuvėje įkaitiname aliejų ir kepame smulkiai sukapotus nedidelį svogūną, skiltelę česnako, ir nedidelę saujelę petražolių.

97892312_144f63bb63_o

Tuomet sudedame kimštus kalmarus ir jų čiuptuvus ir apkepiname ant vidutinės ugnies po kelias minutes ant kiekvienos pusės, apversdami vieną kartą ( čia nuotraukoje iš kart po apvertimo ):
97892318_e5d943db3b_o

Kai apkepa, pilame pusę puodelio balto vyno, kiek pakaitiname, kad nugaruotų, ir pilame puodelį žuvies sultinio ( arba bent jau vandens, sumaišyto su skysčiu, likusiu nuo atitirpusių kalmarų ), kuriame ištirpdytas šaukštelis kukurūzų krakmolo. Sumažinam ugnį, ir troškiname 40 minučių.
97892327_ea591eeed2_o

Kuomet baigia troškintis, jie būna tokie apdžiūvę, ir padažas smarkiai nugaravęs. Jeigu troškinimosi metu pritrūksta skysčio, įpilkite dar truputį sultinio.

Pateikiame su angel hair pasta ir šviežiomis petražolėmis. Po to, kai nufotkinau, užliejau padažo iš keptuvės dugno. Prie patiekalo tinka baltas Vouvray, ar kitas neperdaug sausas baltas vynas.

97892336_50b7178750_o

97892346_38a5e6a7c6_o

97892273_92b14a9b30_o