Midaus degustacija

Vakar visai netyčia parduotuvėje pastebėjau suvenyrinį komplektėlį, kurį leidžia Stakliškėse UAB “Lietuviškas Midus”. Komplekte – šeši buteliukai po 40ml skirtingų kompanijos leidžiamos produkcijos pavyzdžių.

Komplekte buvo tokie gėrimai:

1. Midus “Stakliškės”. 12% alc/vol. Natūraliai fermentuotas midus, su apyniais, liepžiedžiais, kadagių uogomis.

Saldus, puikiai jaučiasi medaus skonis ir liepžiedžiai. Manau, tikrai labai neblogai būtų išgerti taurelę šio gėrimo po sočių pietų vietoj deserto, panašiai, kaip šerį, nors skonio atspalvis ir kitoks. Taip pat mielai naudočiau jį kai kuriems padažams, tarkim, garstyčių, grietinėlės ir medaus, pagardinti. Labai maloniai geriasi, net nesitikėjau. Nuoširdus įvertinimas 5 iš 5.

2. Midus “Bočių”. 14% alc/vol. Natūraliai fermentuotas midus, apyniai, kadagio uogos.

Nors pagal sudėtį labai panašus į pirmąjį variantą, tačiau šis midus kiek mažiau saldus, labiau išreikštas apynių skonis, jaučiasi kažkas panašaus į džiovintą citrinos žievelę, prieskoniai kiek “tamsesnio” skonio. Labiau tiktų pagurkšnojimui šiaip, nei desertui, panašiose situacijose, kuomet paprastai gurkšnojama taurė raudono vyno. Tiesiog šiaip, ne prie maisto. 5 iš 5.

3. Midaus nektaras “Vilnius”. 25% alc/vol. Midaus pusgaminis, braškių sultys, liepžiedžiai, gilės, gvazdikėliai, kadugių uogos, pelynai.

Sudėtis įdomi, viliojanti. Deja, rezultatas stipriai nuvylė. Šį gėrimą reikėtų arba gaminti stipresnį, 40%, arba kažką keisti receptūroje. Pirmas įspūdis paragavus – kad ragauji vieną iš “rašalų”, spirituotų vynų ala “Šaltinėlis” ar “Versmė”. Galbūt teisingai priderinus prie patiekalo, ar paragavus daugiau ir dažniau, įspūdis ir pasikeistų, bet dabar galiu rašyti tik labai subjektyvų 2 iš 5.

4. Midaus nektaras “Šventinė”. 30% alc/vol. Midaus pusgaminis, mėlynių, spanguolių ir vyšnių sultys.

Spalva įdomi, raudona. Jaučiasi gan gerai išreikštas vyšnių skonis, medaus aromatas. Įdomus toks, nelabai saldus, labiau į rūgštumą, šiaip pagurkšnojimui kažkaip nelabai. Asmeniškai man ragaujant norėjosi, kad greta būtų sultingas steikas, dar geriau žvėrienos kepsnys, tuomet šis gėrimas tiktų puikiausiai. 4 iš 5.

5. Midaus nektaras “Raganaitė”. 40,5% alc/vol. Midaus pusgaminis, vyšniu, raud. ir juod. serbentų sultys, antpilas, midaus distiliatas, medus

Iš visų šešių ragautų gėrimų šis labiausiai kvepėjo medumi. Labai puikiai pabrėžtas medaus skonis, truputis priedų, kurie neįkyrūs ir tik pabrėžia, jog tai – gėrimas būtent iš medaus. Saldus, labiau tiktų prie deserto (ar vietoj deserto). Iš stipresnių gėrimų labiausiai patikęs. 5+ iš 5.

6. Midaus nektaras “Suktinis”. 50% alc/vol. Midaus pusgaminis, gvazdikų žiedai, tuopų pumpurai, ąžuolų gilės, kadagių uogos

Stipriausias gėrimas komplekte. Kvapas kur kas silpnesnis, nei “Raganaitės”, ir po jos jis kažkaip nesigėrė, nors patį “Suktinį” atskirai aš esu daug kartų ragavęs ir jį mėgstu. Stipriau jaučiasi prieskoniai, tačiau medaus kvapo neužgožia, tik daro jį savotiškai “aštresnį”. Šį gėrimą rekomenduočiau žiemos vakarams, prie židinio, kuomet grįžti iš lauko sušalęs ir bandai atitirpti, ar prie stipraus skonio mėsiškų patiekalų. 4 iš 5 (komplekto kontekste, ragaujant atskirai – 5).

Taigi tokie būtų mano subjektyvūs atsiliepimai. Jeigu būtų mano valia, aš iš komplekto išmesčiau “Vilnių” ir vietoj jo įdėčiau 40ml “Žalgirio” (75% alc/vol) kaip siurprizo ar šoko faktorių užsieniečiams, nusipirkusiems šį rinkinuką kaip suvenyrą, bet ko gero komerciškai tai nenaudinga.