Viena skaitytoja priminė man dar vieną labai puikų maisto paruošimo būdą – rūkymą. Kai turėjome anglimi kaitinamą grilį, rūkyto maisto skonis buvo pasiekiamas gana paprastai – ant įkaitusių anglių užberti vandenyje ar aluje įmirkytų pjuvenų ir uždengti dangtį. Dabar gi naujųjų apartamentų taisyklės draudžia tokius grilius, tačiau problema irgi nesunkiai išsprendžiama, prisiminus, jog turime tokį neblogą daikčiuką – stovetop smoker, arba ant viryklės dedamą rūkyklėlę. Gaminti maistą joje – vienas malonumas. Štai kaip galima išsirūkyti vištienos sparniukų.
Sparniukus perpjauname į tris dalis per sąnarius. Pačią mažiausią atidedam į kamerą, tiks į sultinį. Kitas dvi kraunam į puodą. Ten pat įpilam truputį aliejaus, ir maždaug lygiom dalim trintų kmynų, juodųjų pipirų ir druskos. Sparniukus gerai išmasažuojam ir paliekam šaldytuve per naktį pasimarinuoti.
Beliko juos išrūkyti. Rūkyklėlė veikia karšto rūkymo principu. Į nerūdijančio plieno puodą beriame pjuvenų, po šaukštą ąžuolo ir vyšnios. Skirtingai nuo grilio, pjuvenų mirkyti nereikia.
Ant viršaus, tiesiai ant pjuvenų, dedame skardą, padengtą folija. Folija tik tam, kad būtų galima lengviau plauti.
Ant folijos statomos grotelės su ant jų išdėliotais išsimarinavusiais sparniukais.
Ir tuomet viskas sandariai uždaroma dangčiu. Dangtis iš kraštų turi tokius “bėgius”, ant kurių jis užsimauna ir užsidaro, kaip stalčius. Paliekame truputį plyšelio, ir dedame visa tai ant vidutinės ugnies. Kai tik pasirodo pirmas dūmelis – dangtį uždarome aklinai. Šiek tiek dūmų prasiskverbia, bet butas tikrai neprismirsta, ta prasme, jaučiasi tik skanus dūmelis, akių negraužia.
Po keturiasdešimties minučių sparniukai atrodo taip:
Žinoma, šalto rūkymo su tokia rūkyklėle nepadarysi. Dar vienas pastebėjimas – maistas čia nepaskrunda. Kadangi dūmai savyje turi daug garų, tuose garuose maistas ir pasigamina. Tačiau ištraukus iš rūkyklos sparniukus galima pabaigti skrudinti orkaitėje. Planuoju panašiu principu išsikepti visą vištą, jei pavyks – parašysiu.
O šių sparniukų aromatas – puikus, sparniukai gavosi tikrai labai kvapnūs ir skanūs. Ąžuolo dūmas galbūt kiek truputį stiprokas, labiau tiktų jautienai ar kokioms dešrelėms, bet sumaišytas su vyšnios dūmu ( kuris kiek saldesnis, man jis primena kakao miltelių kvapą ) buvo pats tas.
Ta pati skaitytoja – Eglė – pasakoja, jog tą patį galima padaryti ir neturint rūkyklėlės:
“Aš šį patiekalą gaminu/rūkau “Bauer” storadugniame puode,kurį iškloju folija,ant jos paberiu alksnio pjūvenų(mažą moterišką saujelę),kelios kadagio uogos,įmetu iš folijos padarytų “sniego” gniūžčiu.Visą tai užvožiu skyletu iš “Bauer” puodų rinkinio apvaliu dangteliu.Ant to dangtelio dedu suprieskonintų ir per naktį palaikytų vištos sparnelių,tinka ir jos šlaunelės,kumpeliai,naminių žalio faršo dešrelių.Ant nedidelės kaitros rūkau ~15 min.,rūkymo laikas priklausonuo gabalėlių dydžio.Taip rūkyti galima ir žuvį,nors pati dar nebandžiau.Viskas gaunasi gražios spalvos,nuo kauliukų neriasi,o kvapas…”
Pats taip nebandžiau, bet jeigu kam įdomu, klauskite, įsitikinęs, jog Eglė išaiškins detales. Nuo savęs galiu pridėti, jog žuvį maniškėje rūkyklėlėje irgi galima puikiausiai išrūkyti. Vienintelis trūkumas – rūkyklėlė labai maža, ir maisto joje prigaminti galiu tik vienam – dviems žmonėms. Galbūt, kada nors, kai apsistosim vienoje vietoje, įsigysim ar pasistatysim ką nors geriau. Nusipirkti tokią galima amazon.com, “Camerons stovetop smoker”, apie $40 kainuoja.
O kol kas – skanaus!