Aluje virtos dešrelės

Skaitytojų pageidavimu receptas su alumi. Prezentacija, deja, žemesnio efektyvumo, kaip kitų receptų ( nes labai tingėjau po darbo dienos dėlioti ten viską meniškai, ir priedo kvepėjo per daug skaniai, vos nufotkint suspėjau ).

Šios dienos receptas – vokiškas. Vokiečiai, labai nesijuokit iš manęs!
Taigis, aluje virtos dešrelės dešrelės su raudonaisiais kopūstais ir bulvių koše. Geriausia tas dešreles kepti ant grilio, bet jeigu nėra, tiks ir sunki keptuvė.

Košę patys mokat pasidaryt, tai prie to ir neapsistosiu.

Dešrelėms reikės:

0,5kg arba 4 vnt bratwurst’ų ( vokiškos kiaulienos ir veršienos dešrelės, nors iš principo nelabai yra skirtumo, bele ne sasyskos ).
pusė didelio svogūno
kalendros sėklų, kmynų sėklų, garstyčių sėklų – kiek kas mėgsta, bet šiaip apie trečdalį šaukštelio kiekvieno
2 buteliai ( po 0.35 ) gero tamsaus alaus
nedidelis gabalėlis imbiero, nuskustas. Na, kokio 1 cm ilgio.
skiltelė česnako

Svogą supjaustom griežinėliais ir išdėliojam ant puodo dugno. Ant viršaus suberiam prieskonius ir supjaustytą imbierą.

1.prieskoniai

Ant viršaus krauname dešrialas ir užpilame alų ( naudojau vietinį, visai neblogas ). Ne nusikaltimas nuo kiekvieno butelio nugerti po gurkšnį, ne taip apmaudu bus pilti. Visą šitą dalyką užviriname, ir numažinę ugnį, kad lėtai burbuliuotų. Verdame 10 minučių, tuomet nukeliame nuo ugnies ir leidžiame pastovėti dar 10.

2.ugly_pug

3.verda

Nuomonės skiriasi, ar reikia prieš verdant žalias dešreles subadyt, ar nereikia. Jeigu subadysi – geriau įsigers alus verdant, tačiau kepant išbėgs sultys, ir dešrelės bus sausesnės. Jeigu ne – gali sutrūkinėti kepant ir taip ( nors dažniausiai ne ), dešrelės bus sultingesnės, bet mažiau įsigers alaus. Čia jau spręskit pagal save.

Tuomet užkaičiame keptuvę, arba dar geriau – grilį, ir apkepiname virtas dešreles truputyje aliejaus, kad odelė pasidarytų rusva ir traški. Kiti dar mėgsta svogūnus iš alaus išgriebt ir valgyt, bet man jie nepasirodė labai skanūs.

6.desreles_iskepe

Tuo tarpu, kol dešrelės dar verda, galima pasigaminti saldžiarūgščių raudonųjų kopūstų. Jiems reikės:
0,5 galvos raud. kopūsto
alyvų aliejaus ( du kartus aplink keptuvę )
stiklinė raudonojo vyno acto ( šiukštu ne paprasto acto )
pusė stiklinės vandens
šaukštas su kaupu cukraus, jeigu rudo yra – dar geriau
skiltelė česnako, supjaustyta plonais griežinėliais
garstyčių ir kmynų sėklų – po pusę arb. šaukštelio.
druska+pipirai

Kopūstus supjaustome plonai, kaip rauginimui. Jų gaunasi maždaug tiek:

4.kopustai

Keptuvėje sumaišome aliejų, actą, vandenį ir cukrų ir kaitiname, kol cukrus ištirps. Tuomet ant viršaus krauname sėklas, česnaką ir kopūstus, ir kepame atidengtą apie 20-30 minučių, kol skystis išgaruos, o kopūstai suminkštės ir kiek apkeps. Nesibaidykite acto kiekio – išgaravus jo liks tik truputį rūgštumos, atsvertos cukraus saldumo. Pabaigus padruskinam-papipirinam, pagal skonį.

5.kopustai_kepa

Va ir viskas. Valgyti su garstyčiomis arba be jų, bet būtinai su daug alaus.
Kaip sakiau, prezentacija nekokia, bet skonis visai neblogas.

7.final1
8.final2