Barbecue

Jeigu yra vienas dalykas, kurį čia Texase moka chebra daryti kaip reikiant, tai barbecue. Texase, kuomet šnekama apie barbecue ( jeigu dar yra nežinančių termino, tai reiškia ant grotelių ar uždarame grilyje keptą mėsą ), paprastai omeny turima “brisket”. Kas gi tas brisket? Tai toks vienas kiečiausių karvės mėsos gabalų, iš karvės apačios kažkur tenais… na ne iš “tenais”, bet apačioj. Pati pigiausia mėsa, beje. Jeigu jį kepti paprastai, kaip steiką, jis susitrauks, išdžius, ir pavirs į rago gabalą. Teisingai iškeptas jis tiesiog tirps burnoje, o aromatas….mmmm. O daroma viskas taip.

Imamas brisket šmotas, kokia 10 svarų, na, grubiai apie 5kg. Taukas nuo mėsos neturi būti nupjaustytas. Iš pradžių jis marinuojamas per naktį. Kiekviena barbecue restoranėlis turi savo specifinius marinatus arba tiesiog sausus prieskonių mišinius, kuriais ištrinama mėsytė ir gerai gerai išmasažuojama. Kiti iš vis nemarinuoja ir iš karto kiša į rūkyklėlę.

Mesquite dūmuose tas šmotas pragyvens apie 20 valandų ( o mesquite nežinau kaip lietuviškai, toks lapuotis medis susisukusiu kamienu, lapai standūs, ilgi, o sėklas augina ilgose ankštyse, kaip mažos pupelės ). Ta rūkykla gali būti naudojama ir kaip paprastas grilis, tik turi dangtį ir prikišama tų medžio gabaliukų, tai dėl to ir barbecue, o ne tiesiog “smoked meat”. Ugnis turi būti labai silpna, kad brisket neišdžiūtų, bet ir užtenkama, kad dūmintų ir rūkytųsi po truputėlį.

Na, o paskutinis dalykas – tai kaip supjaustyti gatavą brisket. Pjauna būtinai skersai “plauko”, antraip gausi kramtuškės gabalą, o ne barbecue. O skersai supjaustytas, su tokiu rusvai raudonu ruožu aplinkui griežinėlio kraštus – nuo marinato ir nuo dūmo, su truputėliu padažo ar be jo, kartu su kepta bulve ir žaliom virtom pupelėm ( čia yra tokių specialių “barbecue beans”, tai tokios žalios ir suplotos ankštys ) – rojaus gabaliukas ant lėkštelės. Užgeri vietinės daryklėlės tamsiu alumi, po truputį kaifuoji, stebėdamas, kaip dūmas tingiai kyla padangėn, ir netgi 35-40 laipsnių kaitra nebe tokia įkyri.

Beje, teko gyventi ir Šiaurės Karolinoje, tai ten, kuomet sakai barbecue, tai suprantama kaip “pulled pork”, arba stipriai rūkyta kiauliena, su šakute suplėšyta į tokius draiskalus. Irgi nuostabus dalykas. Ypač pavėsiukyje, siurbčiojant ice-tea su romu ir mėtos šakele.

Ir pamirškit stereotipus, jog Texas maistas – aštrus. Nifiga jis neaštrus. Čia Tex-Mex, ar šiaip mexiconų išmislas viską aštrinti. Bet apie tai – kitą kartą.