Tiems, kurie nusprendė nebevalgyti mėsos, ar tiesiog norėtų pailsėti nuo tešloje keptų kalmarų ir pabandyti ką nors mažiau kaloringo, siūlau šį nesudėtingą vegetarišką receptą – kepti baklažanai.
Visų pirma reikės, žinoma, baklažanų. Patariu rinktis juos kuo mažesnius, nes tokie būna skanesni. Prieš ruošiant iš baklažanų patiekalą, labai rekomenduoju juos įsūryti. Kam? Nes šiaip jų minkštimas yra natūraliai kartus, ir druska kažkokiu būdu ištraukia tą kartumą. Taigi, pjauname baklažanus išilgai ( nenulupkite lapelių, gražiau lėkštėje atrodys ), ir gausiai pribarstome druska. Paliekame 1-2 valandas pastovėti.
Tuomet druską nuplauname, imame tvirtą metalinį šaukštą ir išskobiame baklažanų minkštimą, stengdamiesi nepažeisti skūros, kuri turėtų likti apie 1-2cm storio.
Išskobtą minkštimą susmulkiname.
Keptuvėje pakepiname alyvų aliejuje svogūną su pora skiltelių česnakų ir apie penkiais bazilikų lapeliais ( viskas smulkiai kapota ). Kai jie suminkštėja, sudedame ten pat susmulkintą baklažanų minkštimą.
Kepame kokias 5 minutes, kol minkštimas, atleiskite už kalambūrą, suminkštėja. Tuomet ten pat įdedame smulkiai supjaustytus 3 pomidorus ( galima vietoj pjaustymo perleisti juos per blenderį ), įbarstome sutrupintą buljono kubelį, ir, jeigu norite, aštriųjų pipirų. Viską uždengiame dangčiu ir troškiname ant vidutinės ugnies apie 20 minučių, karts nuo karto pamaišant, kad nepradėtų svilti.
Kuomet praeina tas laikas, įberiame 3 kaupinus šaukštus duonos trupinių ir du šaukštus tarkuoto sūrio ( aš naudojau Pecorino, avies sūrį, bet tiktų bet koks brandesnis ). Taip pat dabar būtų laikas įbarstyti papildomų prieskonių, jeigu norite – raudonėlių, čiobrelių. Aš nieko nebėriau, nes sugalvojau truputį kitaip.
Viską gerai išmaišome ir krauname į baklažanų “lukštų” vidų. Dedame juos ant aliejumi išteptos skardos ir užbarstome dar trupinių ( 1 šaukštą keturioms pusikėms ).
Pašlakstome extra virgin alyvų aliejumi. Šalia baklažanų, tiesiai ant skardos padedame šakelę rozmarino, kad kepant jis garuotų ir baklažanai įsigertų jo kvapo. Uždengiame viską folija ir kišame į 190C orkaitę, valandai.
Likus kepti 15 minučių, nudengiame foliją, kad baklažanai paruduotų. Juos galima valgyti tiek karštus, tiek šaltus. Kaip garnyras tinka ryžiai, arba galima valgyti tiesiog taip, minimalistiškai padekoravus. Tinka sausas raudonas vynas, iš sodresnių – bordeaux, merlot, ar iš bėdos pinot noir ( šis kiek švelnoko skonio, bet kiti mėgsta būtent tokį ).
Skanaus!
Pingback: Įdaryti baklažanai su grybais – Pirmiausia pavalgyk()