Dar vienas labai paprastas receptas, kurį galima pagaminti kažkur per gerą pusvalandį, o maisto užtenka visai šeimai dviems dienoms. Taip pat jis labai gerai, jeigu ant palangės priaugo bazilikų, ir protas neneša, kur visą tą gėrį sunaudot. Galima, žinoma, sudžiovint, bet galima ir sukišti šviežius į šį patiekalą – kiauliena, kepta pesto “lukšte”.
Visų pirma, gaminame pesto. Jam reikės daug bazilikų, kuo daugiau – tuo geriau. Na, kažkur apie stiklinės lapų, jeigu pagrūdant. Kažkur toks kiekis ( šalia arbatinis šaukštelis, kad būtų aiškiau ):
Krauname visus tuos lapus į mikserį ( kapotuvę/virtuvės kombainą/ar kaip ten jį pakrikštijo kalbininkai ). Ant viršaus užpilame ketvirtį stiklinės tarkuoto parmesano sūrio ir ketvirtį stiklinės kedro riešutų ( pine nuts ).
Viską malame, kol gausis tokia košė, ir tuomet į dar besisukantį lėta srovele užpilame alyvų aliejaus, kad ta košė sumirktų. Žiupsnelį druskos, ir viskas. Šita žalia masė ir vadinasi pesto. Galima ją valgyti tiesiog šiaip, kartu su spaghetti, gautųsi spaghetti ala pesto. Bet mes važiuojam toliau.
Kiaulienos nugarinę ( tenderloin ) gausiai ištepame pesto. Čia paveikslėlyje viena nugarinė, tik ją čia štatuose paprastai perpjauna įstrižai. Nebūtinai turi būti nugarinė. Manau, tiktų bet kokia mėsa, kuri tinka ir šašlykams.
Kišame į orkaitę, 175C, ir po pusės valandos visa tai atrodo šitaip:
Po to pusvalandžio kiauliena viduje bus dar tokia truputį rausva, sultinga, ir labai minkšta. Jeigu pasidavėte masinei psichozei ( tokiai kaip žali kiaušiniai = salmoneliozė = mirtis, neperkepta kiauliena = parazitai = mirtis, ir jautiena iš Anglijos, net ir želatino pavidale = kempinligė = mirtis ), dėl dievo meilės, perkepkit – palaikykit mėsą dar kokią penkiolika minučių. Dėl manęs – kad ir dar pusvalandį, mano jautriosios sielos neįskaudinsit ;{). Nesiskųskit tik po to, kad sausa ir sunku kramtyt.
Na štai ir viskas. Traukiame mėsą iš orkaitės, leidžiame kokias 10 minučių pastovėt, ir tuomet pjaustome griežinėliais. Jeigu pjausite, kol dar labai karšta, gali išbėgti visos sultys, ir mėsa taps sausoka, o kai pastovi ir truputį atvėsta, tos sultys pasiskirsto tolygiai. Pateikiame su virtom bulvėm ir ridikėliais su grietine, ar kitu mėgstamu garnyru. Vynas – merlot.