Kepta višta, arba BDSM džiaugsmai

Under my skin arba kaip į užpakalį sukišti apelsiną ir svogūną vienu metu.

Jeigu jau apsidžiaugėte, turėsiu jus nuvilti – šnekėsime ne apie BDSM. Paslėpkite botagėlius ir spygliuotas vielas atgal į spintą. Nors tai, kas bus išdarinėjama toliau, gali būti interpretuojama įvairiai, todėl primygtinai prašau: jeigu netoliese yra nepilnamečių vištyčių ar gaidžiukų, nuvesti juos nuo kompiuterio ekrano.

O šnekėsime apie keptą vištą. Atrodytų, nieko čia sudėtingo, kiši į orkaitę, ir tegul sau kepa, ane? Bet kad ji iškeptų taip, kad skūrelė būtų paskrudusi, traški, o vidus sultingas, reikia žinoti keletą fintų. Juos puikiai įvaldžiusi mano brangiausioji, kuri visa tai ir kepė – aš tik pasirašiau pablevyzgoti ir sumesti viską į internetą.

Visų pirma, reikia vištos. Na, kokių 2-2.3kg turėtų būt kaip tik. Sumaišome susmulkintus šviežius ( arba džiovintus, tik tuomet kiek mažiau ) čiobrelius – kelias šakeles, šalavijus ir rozmarinus – po nedidelę šakelę, tris-keturias dideles skilteles česnako, du šaukštus druskos, šaukštelį pipirų. Šiuo prieskonių mišiniu tvarkingai ištriname visą vištos kūnelį, gerai pamasažuodami, iš išorės ir iš vidaus. Nepamiršti iš vidaus, ypač ten, kur krūtinėlė, kad viskas gerai isisūdytų. Sparniukams atskirai prieskonių nereikia, užteks jiems tiek, kiek pabaigoje lieka prilipę prie rankų, antraip per daug įsisūrys. Kraunam vištą į bliūdą, ir į šaldytuvą porai valandų, kad pasimarinuotų.

97892802_87f2fe95a3_o

Kai pasimarinuoja, suminkome pora šaukštų sviesto rankose, kad suminkštėtų, ir su tuo sviestu vėlgi triname kūnelį, visur visur. Taip pat pakišame sviesto po krūtinėlės oda, iš visų pusių. Yes, you’ve got ME under YOUR skin, baby.

97892828_c8b047ba47_o

O štai visa šitą gėrį ( svogūnas, laimas, ir apelsinas, ketvirčiuoti; po šakelę rozmarino ir šalavijo, taip pat čiobrelio ) ant lentutės reikia sukišti vištai į užpakalį. Lentutės galima nekišti.

97892809_72595c6489_o

Kaip? Lėtai ir metodiškai. Taip, kaip paveiksliukyje parodyta. Labai neįsijauskite. Vištai jau visiškai dzin, ką į ją kišate.

97892845_a602e83e96_o

Kai prikemšame, užsegame jai klyną su mediniu pagaliuku, kad bent jau pradžioje nieks neišbyrėtų. Krauname ją ant V formos grotelių, jei neturit – tada tiesiai ant skardos.

97892859_4fbe26e7a6_o

Tuomet krauname skardą į 220C orkaitę, pusei valandos. Neatidarinėjame. Niekur ji jau nebeišskris, tegul kepa. Kai praeina pusvalandis, tuomet mažiname ugnį iki 190C. Šiuo momentu galima į tą pačią skardą su višta primesti nedidelių bulvyčių ( tokių su raudona skūra, supjaustytų ketvirčiais), morkų, supjaustytų gabalėliais po 3cm, salierų, ir pan garnyrui. Šį kartą mes nedėjome. Kepame dar apie 40 minučių, kepimo metu karts nuo karto palaistome išbėgusiomis ant skardos sultimis – čia kad skūrelė labiau skrustų. Užsegimas gali prairti skūrai traukiantis, bet jeigu niekas neišbyrėjo – dzin.

Kaip sužinoti, ar jau iškepė? Smeigiame kokį nors aštrų daiktą į storiausią šlaunelės vietą. Jeigu iš dūrio bėga baltas skystis – iškepė, jeigu rausvas – dar truputį pakept. Svarbu neperkepti, kad neperdžiūtų krūtinėlė, nes ji iškepa pirmiausia. Ištraukus tai atrodo šitaip:

97892878_26a0f9f9c7_o

Dedame į lėkštę, apdėliojame obuolių ir apelsinų skiltelėmis/griežinėliais. Įdaras nevalgomas. Nebent labai norite, neuždrausiu gi.

97892890_9216e805a8_o

Kuomet iki kepimo pabaigos lieka 20min, ir jeigu nedėjote daržovių garnyrui, galima paruošti ryžius. 1 stiklinę ryžių ir 2 stiklines vandens, būtent tokiu santykiu, sumaišome puode. Užbarstome saują kapotų graikiškų riešutų, pabarstome sutrintu vištienos buljono kubeliu, išmaišome, ir statome ant ugnies, atidengtą. Kai užverda, ugnį mažiname, uždengiame puodą, ir neatidarinėjame iki kol nepraeis tos 20 minučių.

Tinka baltas sausas vynas – sauvignon blanc, chardonnay, chablis. Dekoracijos truputį kreivos, bet per daug skaniai kvepėjo, kad ilgai žaistume.

97892899_67c214146d_o

97892918_f89db4c935_o

Skanaus!

  • Antanas Bendoraitis

    Kodėl negalima valgyti įdaro?