Keptos putpelės su grybų risotto

“Ешь ананасы, рябчиков жуй, vis vien tuoj dūbą duosit” – taip gąsdino buržujus proletarai su Majakovskiu priešaky, patys varvindami seilę į keptus mažus paukščiukus turčių lėkštelėse. Putpelės, kiek suprantu rusų kalbą – tai ne riabčikai, bet įtariu, kad kažkas artimo jiems. Taigis, savaitgalį apturėjome puikią progą išsiaiškinti, ko ten taip nerimavo proletariatas. Receptas – ožkos sūriu ir špinatais kimštos putpelės su grybų risotto. Prezentaciją irgi, kaip žinia, privalėčiau paruošti aristokratišką. Žiūrėsim, kaip seksis.

Jeigu cornish game hens buvo vyriško delno dydžio, tai putpelės kūnelis tilptų į moterišką. Pirkome putpeles jau pusiau be kaulų: išimtas nugarkaulis, krūtinkaulis ir šonkauliai. Kaip jie sugebėjo tai padaryti, neperpjovę odelės – neįsivaizduoju. Aš pats, kimšdamas įdarą į putpelę, jaučiausi truputį ginekologu, į paukščio skylę vos telpa du pirštai… na bet apie viską iš eilės.

Imame visą galvą česnako, nulupame pagrindinį lukštą ir truputį nupjauname viršūnę, taip, kad pasimatytų skiltelės. Krauname česnaką ant gabalo folijos, palaistome alyvų aliejume, užberiame druskos, stambiai maltų pipirų, ir dar gal kokį šaukštelį-du vandens. Foliją užlankstome, užsandariname, ir į 160C orkaitę, 40 minučių.

97891399_b6ee78189b_o

Kol kepa, paruošiame garnyrą. Imame agurko gabalą, perpjauname jį išilgai. Odelėje įpjauname keletą išilgų griovelių. Supjaustome plonomis skiltelėmis.

97891514_8aa6a2399d_o

Nuo brokolio atlaužiame keletą mažų šakelių. Na, maždaug tokių:

97891519_7d807e8e47_o

Agurkus išdėliojame aplink lėkštę:

97891530_4a5cf04755_o

Iš brokolių padarome tris “lizdelius” ir į kiekvieno vidurį įpaišome po ridikėlio gėlytę ( žr. vėlesnį postą ).

97891536_37ea073c61_o

Gaminame risotto: pusę smulkiai supjaustyto svogūno ir keletą shiitake arba cremini, arba šiaip bele kokių kitų grybų ( irgi sukapotų ) kepame ant dviejų šaukštų alyvų aliejaus ir šaukšto sviesto. Kepame apie penkias minutes, kol svogūnai suminkštės. Įpilame pusę puodelio ( 100g ) ryžių. Receptas norėjo būtent Arborio ryžių, ale turėjom kažkokių noname “rice for risotto”, suėjo puikiausiai. Žodžiu, pilame tuos nevirtus ryžius ir makaluojame šaukštu, kas viskas gerai pasidengtų, kokias keturias minutes.

97891580_f7570a0b65_o

Tuomet supilame apie pusę puodelio verdančio vištienos sultinio, ir maišome, kol ryžiai beveik visiškai sugers skystį. Tuomet pilame dar pusę puodelio, vėlgi, kol sugers, ir dar pusę.

97891419_5b80bde66d_o

Bendroj sumoj risotto turi kepti ( virti? ) apie 15 minučių, kol pasidarys tokie “apsivėlę”, kreminiai ar kažkątais, bet dar truputį al dente, ne praskydę, truputį kramtomi. Šitoj nuotraukoj dar ne tas, bet jau greitai bus.

97891424_6bcaec0bc9_o

Tuomet suberiame ketvirtį puodelio ( 25gr ) smulkiai tarkuoto Parmesano sūrio. Dar geriau tiko Gruyere sūris, metus brandintas kažkokiuose urvuose. Taip pat suberiame gerą žiupsnį smulkiai sukapotų laiškinių česnakų ( chives angliškai ).

97891560_3b02b9d1d2_o

Dar pora minučių pakaitinam, ir laikom šiltai.

Kuomet baigia kepti česnakas, jis atrodo taip:

97891429_9dfcbe53c0_o

Jis suminkštėja tiek, kad skilteles, kaip matosi apačioje, galima išspausti tiesiog pirštais. Aštraus kvapo beveik visiškai nebelieka, skonis pasikeičia visiškai kitokiu. Tokį česnaką galima kepti ant pakepintos prancūziško batono riekelės ir valgyti tiesiog taip. Bet mes netepsim. Česnaką išspaudžiame, sumaišome su puse smulkiai supjaustyto svogūno, ir kepame svieste:

97891437_eca04c723a_o

Kepame apie penkias minutes tuomet sukrauname špinatus ir prosciutto, maždaug tiek, kiek parodyta (saują špinatų ir kažkur dvi-tris riekutes prosciutto ):

97891443_03239b9434_o

Keptas česnakas labai mėgsta prisvilti, todėl, kai tik suvysta špinatų lapai, krauname apie šaukštą ožkos sūrio, išmaišome, ir nuimame nuo ugnies. Šitas neryškus daiktas nuotraukoje yra įdaras, kuriuo kimšime putpeles:
97891455_975a88379d_o

Pačios putpelės, kaip minėjau, visai nedidukės; palyginimui šalia padėjau agurko griežinėlį:

97891463_f542d6b5ec_o

Imame šaukštelį, dalijame įdarą į dvi dalis, ir kemšame putpeles. Surišame kojytes. Sparniukų galus pakišam po nugara. Viskas atrodo taip:

97891471_9012d59138_o

Kepame 200C temperatūros orkaitėje 20 minučių. Sutepus sviestu odelė gražiau apskrunda. Pateikiame su jau paruoštu garnyru.

Ir voila. Tikiuosi nepavargote skaityt.
97891496_5b100a4850_o

97891509_a8819aecb2_o