Kiaulienos nugarinė su parmezano, rozmarino ir lazdynų riešutų įdaru

Teatleidžia man tie, kurie pasninkauja iki velykų, tačiau šiandien įdėsiu mėsišką receptą. Nežiūrėkit, kad ingredientų tiek daug, kepsnys pagaminamas labai lengvai, praktiškai vos pora žingsnių, ir gana greitai.

Reikės maždaug kilogramo-pusantro kiaulienos nugarinės. Mėsą paruošiame: pjauname išilgai per pusę, bet ne iki pat galo, o taip, kad kažkur centimetras liktų neperpjautas. Atlenkiame į dvi dalis, ir kiekvieną iš dalių iš vidinės pusės vėlgi pjauname išilgai per pusę, vėlgi ne iki pat galo, o paliekant centimetrą. Mėsą “atvyniojame”, gauname tokį plokščią gabalą. Maniškis gabalėlis jau parduotuvėje kažkokio šmikio mėsininko buvo perpjautas išilgai per pusę, iki galo.

Paruošiame įdarą: stiklinę duonos trupinių, pusę stiklinės pakepintų ir smulkiai sutrintų lazdynų riešutų, pusę stiklinės šviežiai tarkuoto parmezano sūrio, porą šaukštų sviesto, šaukštą garstyčių, porą smulkiai sukapotų skiltelių česnako, šviežių rozmarinų ir šalavijų, kiek matosi paveikslėlyje, druskos, pipirų. Prieskonines žoles ( rozmarino tik lapelius, šalavijo, jeigu švieži ūgliai, galima ir su minkštesniais kotukais ) smulkiai sukapojame. Viską gerai sumaišome taip, kad masė truputį suliptų ( nors ji vis vien byrės, kaip tešla nebus, tačiau bent jau sviestas ir garstyčios pasiskirstys tolygiai ).

442935863_08db8efc6f_o

Kažkur pusę masės ištepliojame po kiaulieną, gerai paspaudome, kad priliptų. Toliau – galima kiaulieną susukti, kaip vyniotinį, arba galima sulankstyti, kaip dariau aš. Suformuotą gabalą surišame virvute trijose-keturiose vietose, iš visų pusių aplipdome likusia puse įdaro ir gerai apspaudome. Tai galima daryti jau padėjus mėsą ant skardos ar grotelių, mažiau pribyrės perkeliant.

442935903_a9928139de_o

Kišame į orkaitę, apie 220C, kepame kokias 20 minučių, tuomet ugnį mažiname iki 175C ir toliau kepame. Negaliu tiksliai pasakyti, kiek kepti, nes tai priklausys nuo gabalo dydžio ir storumo, bet kuomet iškepa, temperatūra kepsnio viduje turi būti apie 70 laipsnių. Maniškiam gabalėliui tai užtruko apie 40 minučių prie 175C, taigi iš viso apie valandą. Traukiame lauk mėsą, bet jeigu įkištas termometras – jo iš karto netraukiame, ir mėsos nepjaustome, kol ji truputį nepastovės ir “nepailsės”, maždaug 5-10 minučių.

Štai ir viskas. Prie kepsnio labai tinka saldžių bulvių ir lazdyno riešutų košė su spanguolėmis, apie ją rytoj :{)

442933700_a8c51bc3c8_o

Skanaus!

P.S. o jeigu įdaro kažkiek lieka, padarykite taip: paimkite stambesnių šampinjonų, atsargiai išpjaukite jiems kotukus ir i vidų prikimškite įdaro. Kepkite gana karštoje orkaitėje, kad įdaras paskrustų, bet ne tiek ilgai, kad grybai ištęžtų. Gaunasi puiki užkandėlė.

  • Henrikas Scarface

    Jega receptas. Bus isbandytas.