Na ką, pažaidėm ir užteks. Suprantu, jog niekas neužsiims kepti gurmaniškų patiekalų su vadovėlinėmis dekoracijomis, niekas negaiš virtuvėje dviejų-trijų valandų, kad pagamintų vakarienę. Todėl šį kartą žymiai paprastesnis, tiek gaminimo, tiek pateikimo prasme receptas. Man minėjo, jog Lietuvoje jau būna pirkti šaldytų krevečių. Jeigu pavyksta rasti jų išpardavimą, prigriebkite, nes iš jų galima pagaminti keletą labai paprastų, greitų, ir tuo pačiu skanių patiekalų.
Vienas iš jų – itališkas “Sfogliata di Gamberetti”, arba krevečių pyragas.
Visų pirma, imame šešias labai šviežio batono riekutes ir užmerkiame jas į pieną. Amerikoniška “perspaudžiama” duona tam tinka puikiausiai.
Taip pat reikės sluoksniuotos pyrago tešlos. Galite kočioti ją patys, tačiau paprasčiau ją nuspirkti šaldytą. Kaip supratau, Lietuvoj tokia jau irgi atsirado, na ir puiku. Štatuose ji atrodo taip:
Atšildome tešlą, atsargiai išvyniojame, ir išklojame ja štai tokią kepimo skardą, prieš tai ištepę ją sviestu. Dugną subadome šakute.
Krevetės paprastai parduodamos sandariuose maišeliuose, šaldytos. Tinka bet kokios, kad ir labai smulkios. Jeigu gavote šviežių – dar geriau, skaniau. Jeigu krevetės neluptos – jas reikia nulupti ir įpjovus nugarą iškrapštyti tokią juodą gyslą. Jeigu atšildėte šaldytas, skysčio nenupilkite, jo dar reikės.
Krevetes sukrauname į keptuvę ant alyvų aliejaus, kartu su pora sukapotų česnako skiltelių.
Kuomet jos parausta ( o parausta labai greitai, po kokių 5 minučių ), įpilame kelis šaukštus vyno ir dar truputį pakaitiname, kad sutirštėtų padažas. Na, kokią minutę – dvi, max. Perkeptos krevetės sukietėja, pasidaro nebe tokios skanios. Jeigu turime skysčio nuo krevečių – pilame jį čia taip pat.
Tuomet pasūdom, papipirinam, ir pabarstom prieskoniais – na, tarkim čiobreliais ir šalavijais, arba kas tinka. Netiktų ko gero čia tik rozmarinas, visa kita – kodėl gi ne, bele kad žoliniai prieskoniai. Aš nebarsčiau, nes turėjau paruošto vyno su prieskoniais:
T.y. buvo likę tarragon ( peletrūno ) nuo praeito karto, pusbutelis balto vyno, įmeti kelias šakeles, ir per parą vynas pakvimpa anyžiais ir dar kažkuo, labai skanu. Baltas vynas + peletrūnas labai dažnai sutinkama kombinacija prancūzų virtuvėje. Dzin, kad patiekalas itališkas :{).
Tuomet krevetes išmetam į lėkštę su visu skysčiu, o į keptuvę metam pusę smulkiai sukapoto svogūno su sauja smulkintų petražolių, pakepinam, kol svogūnai suminkštės. Tuo tarpu traukiam bulką iš pieno, nugręžiam ir kraunam į dubenį, kuriame išplakti du kiaušiniai. Viską sumaišome, kad gautųsi daugiau mažiau vienalytė masė, tuomet ten pat dedam krevetes ir keptus svogūnus. Vėl išmaišome, ir pilame į paruoštą formą.
Prirašiau daug, bet realiai viskas pasiruošia greit, per kokią 20 minučių max. Skardą kišam į orkaitę, 190C temperatūra, po 35 minučių viskas atrodo taip:
Ant viršaus uždedam lėkštę, ir apverčiam viską aukštyn kojom, kad pyragas iškristų. Va ir viskas. Valgome, užsigerdami tuo pačiu peletrūnų vynu, arba paprastas baltas irgi gerai. Šviesus alus taip pat tinka.
Skanaus!