Kugelis

Taigi stebuklas įvyko. Mums atvežė paprasčiausią lietuvišką bulvinę tarką, kurios čia užsiknisdamas ieškojau ir neradau. Pratestavom su bulviniais blynais, viskas veikia čiki, sena versija, žinoma, bet upgreidintis iki bulvių tarkavimo mašinos neleido dabartinės gyvenimo sąlygos.

Ta proga dzūkiškas receptas – kugelis su sparneliais.

Tarpinių nuotraukų kažkaip nedariau. Na, net nežinau. Negi yra dar tokių, kurie nematė, kaip tarkuotos bulvės atrodo?

O gaminama labai paprastai. Sugadinti nelabai čia ką pavyks, proporcijos gana laisvos.

Vištos sparniukus įtriname druska, traiškytais kmynais ir česnaku, ir paliekame pasimarinuoti, kol ruošiame kitką. Jeigu turite rūkyklėlę, juos parūkiname, bus išvis pasakiškas skonis.

Užstatome spirgintis lašinukus, ant vidutinės ugnies, ir čiumpam tarkuoti bulves. Amerikoje, kaip pastebėjau, geriausios tam reikalui yra “Russet” bulvės, tokios didelės, delno dydžio, ir perpjovus baltos. Idaho irgi tinka, bet tų Idaho irgi daug ir skirtingų rūšių, čia jau reikia žiūrėti.

O prieš tarkuojant į indą, kur kris tarkiai, išspaudžiame citriną, ir po kiekvienos bulvės tarkius išmaišome, tuomet nejuoduos. Na bent jau mažiau tai tikrai. Vis prižiūrime, kad nepradėtų svilti spirgai, kai jau jie paruduoja – metame ten pat į keptuvę smulkiai sukapotą svogūną ir toliau kepame, kol pageltonuos. Į pabaigą norės pradėti svilti, taip kad reikės arba mažinti ugnį, arba dažniau maišyti.

Taigi, pritarkavome bulvių bliūdą, nieko nuspausti nereikia. Mušame dabar ten porą kiaušinių, gerai išmaišome, ir įpilame stiklinę-pusantros verdančio pieno, kad kugelis būtų minkštesnis. Beriame druskos ir dosnų žiupsnį čiobrelių, suverčiame spirgus su svogūnais, vėl viską gerai permaišome.

Į uždengiamą molinį puodelį ( aš naudojau nuo prancūziškos svogūnų sriubos ) dedame du-tris sparniukus, viską užpilame paruoštais tarkiais. Statome į orkaitę, apie 45 minutes 200C temperatūroje, uždengtus. Geriau dėti ant skardos, o ne tiesiai į orkaitę, nes kugelis kepdamas truputį kils, burbuliuos ir gali pradėti tekėti per kraštus. Kai laikas praeina – nudengiame ir pakepiname dar kokias 15-20 minučių, kad susidarytų plutelė.

Traukiame lauk, užpilame spirgučių ir keptų svogūnų mišiniu. Va tokia štai “high calorie Lithuanian country diet”. :{)

Skanaus, ir į sveikatą!

P.S. Jeigu reikia šitam receptui tarpinių nuotraukų, sakykit, kitą kartą gamindamas pafotkinsiu daugiau.

156394498_471afca6cb_o

  • Algirdas Brazas

    O ką čia komentuot? Kugelis yra kugelis! Nioliktą kartą darau ir nugi giria šeiima!