Ką daryti, jeigu, tarkim, turite nuosavą rūkyklėlę, ir žuvį supjausčius į file lieka visokių atraižų, rūkytos mėsos likučių, nugramdytų nuo kaulų, kur juos sunaudoti? Arba, tarkim, privežė kažkas jums dovanų rūkytos žuvies, jau nebėra jos kur ir dėti, prie alaus prisivalgėt jau kiek lenda, o dar liko ir galo nesimato, ir norisi tą žuvį pateikti kaip nors kitaip?
Ją galima užkepti. Pavyzdžiui, kad ir pagal šį receptą.
Kas gyvena Amerikos pietuose, tas žino, jog rūkyta žuvimi pardutouvės čia pernelyg nedžiugina. Yra, pvz, rūkytos lašišos, parduodamos paketėliais po 4oz ( apie 110gr ) už $4, ir praktiškai tuo viskas ir užsibaigia, jeigu neskaičiuotume šalto rūkymo skumbrės iš rusų parduotuvių. Todėl tam reikalui turiu nedidelę karšto rūkymo rūkyklėlę, kurią galima statyti tiesiog ant viryklės. Ją jau kažkada minėjau.
Imame apie kilogramą baltos žuvies file. Lietuvoje tai galėtų būti, pvz, menkė, čia štatuose jos analogas – šamas. File sulaistome citrina ar laimu, užbarstome druskos ir krapų.
Rūkome su obels pjuvenomis ( alksnio pjuvenos tinka dar geriau ), apie 50 minučių, kol žuvis taps tokia:
Kol rūksta, išsiverdame puodą krakmolingų bulvių ir sutriname jas su trupučiu grietinėlės, sviesto, druskos, pipirų, muškato riešuto į piure. Skysčio kiekį/riebumą atitaikykite pagal save, vietoj grietinėlės galite ir pieną pilti, bet su grietinėle skaniau :{) Piure neturi būti pernelyg skysta.
Galima, žinoma, čia ir sustoti ir valgyti file tiesiog taip, su bulvėm, daržovėm, betgi žadėjau užkepėlę, todėl važiuojam toliau. Išrūkytas file dedame į puodą, užpilame pienu, kad apsemtų maždaug taip. Tam jo suėjo apie trys stiklinės. Įbedame porą lauro lapų, užviriname, verdame ant lėtos ugnies apie penkias minutes.
Tuomet suberiame po saują šaldytų žirnelių ir kukurūzų ( čia jau kaip kokias daržoves mėgstate/turite šaldytuve ). Įberiame riečkučias ketvirčiuotų grybų. Geriausiai čia tiktų voveruškos/voveraitės, bet nepradėsim liūdnom temom… Viską vėl užviriname, vėlgi paviriname kokias penkias minutes.
Žuvį ir daržoves išgriebiame kiaurasamčiu, žuvį sudraskomę į plaušus dviejomis šakutėmis ir sukrauname į aukštą skardą, kad sluoksnis būtų iki pusės. Likusį skystį sumaišome su trupučiu krakmolo ar miltų, ištirpdytų šaltame vandenyje, užviriname nuolat maišydami, kad sutirštėtų. Sutirštėjusį skystį supilame ant žuvies, pamaišome, kad gerai pasiskirstytų. Ant viršaus išdėliojame aukščiau minėtąją šalto rūkymo lašišą, supjaustytą siauromis juostelėmis. Jos reikia nedaug, kokią 50 gr., tiesiog akcentėliui.
Bulvių košę išdėliojame iš viršaus, paviršių išlyginame, galima figūriškai. Paviršių galima pabarstyti tarkuotu sūriu.
Kišame visą šį gėrį į 175C orkaitę, 30 minučių, kol viršus truputį apdžiūna ir sūris išsilydo ir apskrunda, ir vualia. Atrodytų, nieko sudėtingo, visi ingredientai paprasti, o visgi visas šio patiekalo cinkas – rūkytame, padūmavusiame skonyje.
Padekoruojame petražolės šakele, vartojame su baltu vynu. Beje, kiekis bus didelis, bet patiekalo likučius galima užšaldyti kameroje ir vėliau be problemų pasišildyti mikrobanginėje, tarkim, nusinešus į darbą.
Skanaus!