Tacos

Hola! Šiandien labai trumpai, nes ir patiekalas gaminasi labai greitai. Parodysiu, kaip gaminti mexiconišką fast-food patiekalą tacos.

Yra keletas tacos rūšių. Bendrai paėmus, tacos – tai viskas, kas valgoma įkrovus į kukurūzinę tortilla – tokį blyną. Amerikonų supratimu, tacos – tai yra tai, ką šiandien ir parodysiu. Meksikiečiai gi išlieka puristais: tacos gaminamos vien tik iš į tortilla sulenktos mėsos, prieskonių, ir žalumynų, užsikandant keptu svogūniuku. Žodžiu, pasirinkimo laisvė didelė.

Pusę svaro ( apie 220gr ) jautienos faršo pakepiname keptuvėje ant karštesnės nei vidutinė ugnis, kol išsiskyręs skystis nugaruos. Įberiame keturias stambiai supjaustytas česnako skilteles. Tuomet beriame prieskonių: apie valgomą šaukštą paprikos miltelių ( saldžios, ne aštrios ), truputį kajeno pipirų, ir ( čia svarbiausia ) apie pusę arbatinio šaukštelio malto kumino ( angl. Cumin, isp. Cumino, rus. zira ). Nepainioti kumino su kmynais: nors sėklos atrodo praktiškai identiškai, skoniai skiriasi gana stipriai. Viską išmaišyti, kiek sumažinti ugnį ir dar pakepti apie penkias minutes, kol česnakas suminkštės ir taps nebeaštrus.

93349000_3c3ef34a87_o

Pasigaminame guacamole ( žr mano kitą receptą, fajitas ). Papjaustome atskirai svogūniuko, žalios kalendros, salotų, patarkuojame sūrio, susirandame dukart keptų pupelių masės, apie kurias kada nors kitą kartą. Viską išsidėliojame ant stalo.

93349013_5350e90c29_o

Ant kukurūzinės tortillos dedame apie šaukštą mėsos, truputį guacamole, truputį grietinės, kalendros, svogūniuko, salotos, sūrio, žodžiu, visko po truputį, ką tik mėgstat.

93349028_8649315e78_o

Valgome štai taip perlenkę, stengdamiesi nedrabstyti aplink. Užsigeriame šalta cerveza, pvz “Corona” ar “Modelo Especial”.

93349059_f433aad136_o

Po teisybei, reikėtų paminėti, jog taip valgoma neparuošta tortilla bus labai trapi. Tai paprastai sprendžiama keliais būdais: pakepinti tortillas po vieną atskirai karštame aliejuje apie 10-15 sekundžių ir po to nusausinti, arba šiek tiek pagarinti. Pirmas variantas – autentiškiau, bet riebiau, antras – daug terlionės. Amerikoje parduotuvėse pardavinėja jau gatavus taco shells, arba jau sulenktas tortillas, pakepintas orkaitėje, kol pasidaro nebelanksčios, bet traškios ir trapios. Galima ir patiems taip bandyti išsikepti, bet pastebėjau, jos truputį įsimiklinus galima valgyti ir taip, iš neparuoštų tortillų ( nors mexiconai mane už tai pirštais užbadytų ).

Vienu žodžiu, skanaus!