Apgulties meniu

1870-1871 metais Bismarko kariuomenė laikė Paryžių apgultyje. Maisto stygius privertė paryžiečius valgyti tai, kas yra, tačiau net ir tokią akimirką restoranai pateikė “tą, kas yra” su tik jiems būdinga elegancija, maksimaliai derindami patiekalus, padažus ir garnyrus. Štai kavinės Voisin kalėdinis meniu. Ėjo 99-oji apgulties diena.

3460304876_d964573351_o

Jeigu tarp skaitytojų netyčia pasitaikytų žmonių, nemokančių prancūzų kalbos, aš verstelėsiu:

Meniu
1870 gruodžio 25-oji
99-oji apgulties diena

Užkandžiai:
Sviestas, ridikėliai, įdaryta asilo galva, sardinės

Sriubos:
Trinta raudonųjų pupelių sriuba su skrebučiais
Skaidrintas dramblio sultinys

Pirmieji karšti patiekalai:
Aliejuje kepti gružliai
Kupranugarienos kepsnys angliškai
Kengūrienos troškinys
Kepti lokio pjausniai ant kauliuko su pipirų padažu

Kepsniai (antrieji karšti patiekalai):
Vilko kumpis, su padažu kaip elnienai
Katė, apdėliota žiurkėmis
Pipirnių salotos
Antilopienos paštetas su triufeliais
Baravykai bordelezietiškai
Žirneliai su sviestu

Papildomi patiekalai:
Ryžių pyragėliai su uogienėmis

Desertas:
Gruyere sūris

(toliau vynų sąrašas, versti, manau, nereikia)

—-

Kaip matome iš meniu, Paryžius valgė savo zoologijos sodą. Netgi Castor ir Pollux, vieninteliai drambliai Paryžiuje, neišvengė liūdnos lemties.