¡Ay, ay, ay! ¡Fajitas!

Sveiki, amigos! Šiandien gaminsime meksikonišką patiekalą fajitas ( tarti reikia Fachytas ). Tai vienas populiariausių mexican ir tex-mex maistų, ir, mano kuklia nuomone, tikrai to vertas.

Patiekalas susideda iš kelių dalių, ir yra neįsivaizduojamas be pico de gallo ( pyko de gajo ) ir guacamole ( tarkit kaip norit ). Atrodo sudėtingai, bet iš tiesų pasigamina labai greitai, jeigu mėsa jau išmarinuota – aš perku gatavai marinuotą, bet parašysiu ir marinatą vėliau.

Guacamole ingredientai:
guaca1

Pasiėmę šakutę maigom avokadų minkštimą lėkštėje, kol apsimaigo truputėlį. Suberiam smulkiai sukapotus jalopeño ( chalopenjo ) ir česnakus, ir maigome toliau. Gaunasi tokia žalsva makaliūzė. Ten išspaudžiam visą laimą, kiek tik spaudžiasi, tiek ir gręžti. Dar pamakaluojam, ir guacamole baigta. Į piurė nesumalti, turi likti truputį gurulukų nuo avokadų. Padruskinti. Kiti dar mėgsta svogūno įpjaustyti. Čia pagal skonį, kaip kas mėgsta. Gauname štai kažką panašaus:
guaca2

Pico de gallo ingredientai:
pico1

Nė negalvokite gaminti šios mišrainės, jeigu nemėgstate kalendrų, jose visa esmė. Čia pats paprasčiausias receptas, jų būna įvairių. Viską reikia sukapoti smulkiai, užspausti laimo ant viršaus, sumakaluoti, ir padruskinti/papipirinti.

Beje, pico de gallo išvertus reiškia “gaidžio snapas”. Kodėl? A fig ten suprasi, kodėl.

Gauname štai ką:
pico2

Marinuotą mėsytę pjaustome skersai plauko maždaug piršto storumo pagaliukais:
mesyte

Ir ant keptuvės ją, ant labai karštos keptuvės, kartu su raudono svogūno griežinėliais, ir raudonais saldžiaisiais pipirais:
kepa

Nepamirškite lango prasiverti, nes šitas visas daiktas dūmys neprastai. Šiaip tai geriausia fajitas kepti ant grilio, bet galima ir ant keptuvės, jeigu ta senoviška, špižinė. Ta keptuvė – tai atskira tema. Labai populiarus dalykas Texase. Jeigu svogai ir paprikos pajuoduos – nieko baisaus, tai ne apanglėjimas, tai jie nuo viduje esančio susikaramelizavusio cukraus pajuoduoja, dar skaniau nuo to. Na, aišku, jeigu per ilgai palaikysi…

Niu ir ką, paruošiam viską vakarienei. Čierką kaktusinės. ¡Salud!
gatava

Tie blynai vadinasi tortillas ( tortyjas ). Jų irgi visokių būna, šiandien pas mus – Southwestern tortillas, jos su cayenne pipirais, aštresnės tokios.

Valgyti visą šitą gėrį reikia taip: ant tortilla dedam truputį mėsytės su daržovėm, truputį pico de gallo, truputį guacamole, kiti dar mėgsta grietinės užsidėt, tada suvyniojam visą tai į rulonėlį kaip naliesnyką, ir kertam, pirščiukus laižydami.
vyniojam

Pačiai mėsytei paruošti štai receptas:
1/3 puodelio laimų sulčių
1/4 puodelio tekilos
1 arb. š. džiovinto raudonėlio ( oregano )
2 didelės skiltelės česnako, sukapotos smulkiai
1 šaukštas smulkiai kapotos kalendros
2 arb. š. sumalto kumino
1 arb. š. juodųjų pipirų

Pati mėsa – iš karvės šono, matyt, jautienos šoninė vadinasi? Flank steak, jeigu angliškai. Marinato užteks kažkur pusei kilogramo mėsytės. Viską sumaišom, sukišam į celofaninį maišelį, sandariai uždarom, ir laikom per naktį, o dar geriau – 24 valandas.