Grybais įdaryti pomidorai

Na, šiaip tai gal ir vėlokai sezono atžvilgiu šis receptas. Geriausia būtų, kad ir pomidorai ką tik nuo šakelės, ir grybai ką tik iš miško. Bet iš bėdos galima pasigaminti ir iš parduotuvėse parduodamų produktų.

Imam aštuonis pomidorus. Jeigu parduotuviniai, tai daugiau skonio turi nokę ant šakelės, bet jie ir brangesni. Jiems nupjauname viršūnėles ir šaukščiuku išskobiame visokias sėklas, stengdamiesi nepridaryti skylių sienelėse. Į vidų įberiame po truputį druskos ir pipirų, paliekame truputį pastovėti.

Tuo tarpu imame kokį puskilogramį grybų. Miško grybų mišinio, žinoma, būtų geriausia. Parduotuvėje mačiau jau irgi atsirado įvairesnių, pvz, portobello, jie turi truputį daugiau skonio. Na bet ir šampinjonai tiks. Grybus nuvalome ir smulkiai sukapojame.

Jungiam orkaitę, statom ant maksimumo, tegul kaista. Vieną didelį svogūną supjaustome kubeliais. Keptuvėje paspirginame rūkytų lašinukų. Aš gaminau su paties lydytu avienos lajumi, irgi įdomus variantas, kvepia kitaip, bet irgi visai maloniai. Jeigu lajaus, tai kokį šaukštą su kaupu maždaug. Ir kepiname svogūnus, ant ne pernelyg stiprios ugnies, vis pamaišant, kol tolygiai pageltonuos.

Kol kepa, lupam dvi-tris česnako skilteles ir smulkiai sukapojame. Kai svogūnai iškeps, suberiame česnaką ir jau niekur neatsitraukdami maišome, kol pajusime malonų aromatą. Poros minučių turėtų užtekti. Suverčiam į keptuvę grybus, viską išmaišom ir kiek padidinam ugnį. Gali pasirodyti, kad grybų čia stipriai per daug, bet pamatysite, kad kai tik grybai išleis skystį, iš jų liks visai nedaug, gal tik trečdalis buvusio tūrio. Sustumiam grybus į keptuvės kraštą ir nugarinam skystį, jo truputį turi likti, bet tik truputį. Tada pasklaidom ir dar pakepinam, kol pastebėsim, kad lyg ir ima kibti prie keptuvės dugno.

Maždaug šiuo momentu verčiam į keptuvę porą šaukštų grietinės. Visą reikalą išmaišom, uždengiam, ugnį sumažinam ir truputį patroškinam. Na, kokias 5 minutes, daug nereikia. Įberiam žiupsnį čiobrelių, druskos, šviežiai maltų pipirų, viską išmaišom, dar kokią minutę pakaitinam ir išjungiam.

Toliau. Pomidorų viduje bus atsiradę skysčio, kurio mums visai nereikia. Užtat skystį mėgsta vaikai, jeigu bus daugiau nei vienas norintis, gali kilti net ir muštynės. Laikinai dėmesį galima nukreipti pasiūlant nuo skobimo likusias pomidorų sėklytes ir minkštimą. Į pomidorų vidų įkraunam grybų masės iki viršaus. Viršų pabarstom tarkuotu sūriu, pvz, Džiugo (šitas lydysis prastai, bet daugiau skonio), ar kokio nors kur lengvai lydosi, kaipo Ementalis ar Rokiškio.

Viską kraunam į skardą, truputį pariebaluotą, kad nepriliptų pomidorai, ir kišam į orkaitę kokioms 10-15 minučių, žiūrint, kaip stipriai spėjo įkaisti. Kai sūris išsilydo ir pomidorų sienelės vietomis sutrūkinėja, tai ženklas, kad kepti gana.

Tuo tarpu paskrudinam keletą batono riekučių ir patrinam česnako skiltele, kaip keptą duoną.

Ir gauname kažką panašaus į tai:

3993874464_11e77164fb_o

Geriau fotografuoti, deja, šiuo metu neturiu sąlygų, bet, tikiuosi, esmė aiški.

Aštuonių pomidorų užtenka keturių asmenų šeimai (kur du vaikai dar maži) vakarienei.

Skanaus