Pabandęs valgyti skystai virtą kiaušinį sidabriniu šaukšteliu, staiga sužinai naują keistą dalyką. Pats šaukštelis neturi jokio skonio: juk sidabras – gana inertiškas metalas. Taip, jis oksiduojasi, reaguodamas su ore esančiu vandenilio sulfidu ir tamsėja, tačiau sidabro sulfidas Ag2S – labai sunkiai tirpstanti druska, dėl to kažkokio skonio irgi neturi. Bet jeigu tokiu šaukšteliu paragausi kiaušinio, šaukštelis tampa kartus, atsiranda keistas muilo prieskonis, tartum jis būtų pamirkytas į valgomąją sodą ir gerai nenuplautas.
Pats kiaušinis normalaus, kiaušinių skonio. Švarų šaukštelį gali laižyti kad ir visą dieną, jokio ypatingo prieskonio nepajusi. O valgant kiaušinį šiuo šaukšteliu atsiranda kartumas. Beje, kaip bebūtų keista, bet valgant kiaušinienę pasidabruota šakute toks pat fenomenas nepasireiškia. Galbūt tai susiję su tuo, kad šakutės kur kas mažesnis su maistu besiliečiantis paviršius.
Dar keisčiau yra tas faktas, kad egzistuoja daugybė specialių šaukštelių kiaušiniams, pagamintų iš gryno sidabro, su įvairiausiais papuošimais ir dekoracijomis. Kai kurie žmonės juos mėgsta kolekcionuoti, kabinti kolekcijas ant sienos po stiklu. Anglai iki šiol turi tradiciją dovanoti tokius šaukštelius vaikams, krikštynų proga. Tačiau akivaizdu, kad šie šaukšteliai skirti ne valgymui, o tik grožėjimuisi.
Kaip valgyti skystai virtus kiaušinius? Geriau rinktis įprastą, nerūdijančio plieno šaukštelį. Šis su kiaušiniu beveik nereaguoja. Kažkoks metalinis prieskonis jaučiasi, bet tikrai ne toks pastebimas, kaip nuo sidabro.
Ši problema buvo žinoma gan seniai. Kaip tai buvo sprendžiama anksčiau, kai štampuoti įrankiai iš nerūdijančio plieno dar nebuvo paplitę?
Patys turtingiausieji naudodavo paauksuotą ar netgi auksinį šaukštelį. Tokie šaukšteliai kiaušiniams valgyti tinka idealiai. Galima paauksuoti tiktai šaukštelio “dubenėlį”, visa kita gali likti iš sidabro, taip kaip šioje iliustracijoje:
Kiti, kartu su gryno sidabro stalo įrankiais, įsigydavo ir mažų šaukštelių iš perlamutro, kurie neturi absoliučiai jokio skonio ir su kiaušiniu nereaguoja niekaip. Jais taip pat valgydavo ir ikrus, kurie sidabrą veikia panašiai, kaip ir kiaušiniai. Ši tradicija, kartu su juodaisiais ikrais patiekti perlamutrinį šaukštelį, išliko ir iki šių dienų.
O ne tokie turtingi, tačiau manierų paisantys žmonės naudojo iš karvės kaulo ar rago išdrožtus ir gerai nupoliruotus šaukštelius.