Keptos vištytės

Buvome apsipirkti vienintelėje parduotuvėje mūsų apylinkėse, kur visko yra. Pasijunti beveik kaip Europoje, galbūt kokioj Italijoj ar Austrijoj. Milijonai mėsos ( šviežios, sūdytos, rūkytos ) rūšių, įvairiausia žuvis, paukštiena, triušiai ir t.t. Taigis, pamačiau, jog yra parduodamų kurapkų po $3.99 už vienetą, plius dar tokių mažų vištyčių, cornish game hens vadinasi, kaip lietuviškai – nežinau, todėl vadinsiu jas tiesiog vištytėm. Prigriebėm abiejų po dvi, išbandymui. Žinoma, tokia paukštiena ne kasdieniška, todėl pabandžiau ir prezentaciją atitinkamą sukurpt. Kas iš viso gavosi? O gavosi be galo skanūs patiekalai. Man taip patiko, jog, manau, papirksim dar kartelį, ir visai nesvarbu, jog už keturis baksus galima visą broilerinį viščiuką paimt :{)

Pradėsime nuo paprastesnio recepto: keptos vištytės su kriaušėmis bei balto vyno ir estragono padažu.

Vištytės tikrai nedidelės, maždaug delno dydžio. Apžiūrėjus jas nusprendžiau, jog greičiausiai jos žuvo pakliuvusios po traukiniu, nes vienos koja perlaužta, kitos – sparnelis sutraiškytas, žodžiu prezentacija kiek paprastės, na bet dzin. Į sunkią ketaus keptuvę tų vištyčių telpa visos dvi. Visų pirma – paruošimas. Įtrinti paruošiam maždaug lygiom dalim kmynų grūdelių, juodų pipirų grūdelių, druskos ir garlic powder ( česnakinės druskos, arba smulkiai supjaustytų česnakų ). Sutriname piestelėje, ir įtriname vištytes tiek iš išorės, tiek iš vidaus. Paliekam kokią valandą-dvi, kad prieskoniai truputį įsigertų, tuomet ištepame sviestu, uždedame truputį sviesto ant viršaus, kraunam į ketaus keptuvę, ir kepame orkaitėje 30-40 minučių, temperatūra 230C. Kepimo metu karts nuo karto palaistyti skysčiu, susikaupusiu keptuvės dugne, tuomet odelė bus skanesnė, ir gražiau apskrus.

85394497_f52c5351e5_o

Turime truputį laiko, kol iškeps, todėl tuo metu galima paruošti garnyrą – bulvines rožes. Žr. vėlesnį postą. Įsimiklinus keturios rožės pasigamina per maždaug pusvalandį, patyrusiems virėjams, įtariu, ir dešimties minučių neužtruktų.

Kai lieka kelios minutės iki kol vištytės iškeps, paruošiame kriaušes: joms nulupame odelę, perpjauname per pusę, išpjauname sėklas, ir apie 7-8 minutes troškiname ant vidutinės ugnies kartu su šaukštu sviesto, šaukšteliu rudo cukraus ir dviem šaukštais vandens. Truputį nuotrauka neryški gavosi, na, bet ten ir taip viskas aišku…

85394521_99296f80d1_o

Kuomet vištytės iškepusios ( smeikite į storą vietą peiliu, sultys turi bėgti skaidrios, ne rausvos ), laikome jas šiltai, tarkim, išjungtoje, bet dar šiltoje orkaitėje. Keptuvę, kurioje jos kepė, statome ant vidutinės ugnies, ir įmetame apie pusę smulkiai supjaustyto svogūno. Kepame apie porą minučių, kol svogūnai suminkštės.

85394539_56fbd21864_o

Tuomet pilame apie pusę puodelio balto vyno, ir su šluotele nugramdome nuo dugno viską, kas ten buvo prikepę. Kepame apie keturias minutes. Įpilame puodelį pakaitinto vištienos buljono, leidžiame dar paburbuliuoti kokias 3 minutes. Tuomet imame apie šaukštelį kukurūzų krakmolo ( įtariu, tiktų ir bulvinis, tik kukurūzinis truputį savo skonio prideda ), ištirpiname šaltame vandenyje ir įmaišome su šluotele į padažą. Įberiame gerą žiupsnį ( arba 1 šaukštą, kaip kam lengviau skaičiuot ) smulkiai supjaustytų estragono lapelių ir tokį pat žiupsnį supjaustytų petražolių. Viską gerai išmaišome, ir, kai sutirštėja, padažas gatavas. Nuo estragono ( lietuviškai “peletrūno” berods ) jis ima maloniai kvepėti anyžiais.

85394558_aec4c704ed_o

O tuo tarpu ir kriaušės baigs troškintis. Garnyruojame taip: ant salotos lapų iš kraštų uždedame dvi bulvines rožes, vėduokle iš viršaus ir apačios paskleidžiame kriaušių skilteles, o į vidurį nuleidžiame vištytę. Padažą pilame į padažinę, ir pateikiam viską prie stalo. Prie patiekalo tinka baltas vynas, tarkim, sauvignon blanc.
85394587_56b370e829_o

85394611_16774a3453_o

85394642_5ba72fab31_o

Užrašai kitam kartui:
pagaminti burokines, ne bulvines rožytes, būtų kiek spalvingiau;
vištytė atrodo daug fotogeniškiau ir mažiau pornografiškai, kuomet jos klynas nugręžtas nuo kameros.

Skanaus!