Kaip žadėjau, dedu sriubos iš krevečių lukštų receptą. Beskaitant gali pasirodyti, jog tai išties tarsi sriuba iš kirvio – po to gi dedamos visokios lašišos, prieskoniai. Tačiau savo skonio ir ypač kvapo lukštai duoda, ir gana nemažai.
Reikės krevečių lukštų. Kuo daugiau, tuo geriau. Aš gaminau iš maždaug nuo pusės kilogramo krevečių likusių lukštų ( iš vakar dienos likusių ). To buvo kiek mažoka, optimaliau būtų jų naudoti kažkur dvigubai daugiau, bet gavosi ir taip, tiesiog turėkit omeny kiekius. Tinka čia ir kitokie lukštai, tarkim, nuo krabų, omarų, ar vėžių. Na, bet krevetės, turbūt realistiškiausias variantas, nebent turite savo nuosavą jūros gėrybių restoranėlį.
Lukštus kraunam ant skardos ir kepame orkaitėje, 200C, apie dešimt minučių, kol jie pasidaro trapūs ir ima gana stipriai kvepėti.
Puode įkaitinam aliejų, pakepiname pusę stambokai supjaustyto svogūno ir vieną morką.
Kai truputį apskrunda, pilame ten stiklinę vandens ( galima balto ar rožinio vyno ), sumetam krevetes, įdedam šaukštą pomidorų pastos, viską gerai išmaišome, užvirinę ugnį numažiname iki minimumo ir verdame apie dvi valandas. Jeigu reikia, skysčio karts nuo karto įpilame dar. Galima troškinti kad ir tris, pervirti ten nėra kam.
Tuomet visą sultinį perkošiame per sietelį ir dar su šaukštu pereinam, paspaudžiam, patrinam, ir dedam viską atgal ant ugnies ( tai, kas nusikošė, ne tai, kas liko sietelyje ). Užviriname ant vidutinės ugnies, pilame apie 50gr konjako, paliekame kelias minutes pavirti. Jeigu norite, galite atsargiai su šaukštu nusemti riebalus nuo paviršiaus, ten jų liko nuo keptų daržovių.
Užstatome nedideliame puodelyje apie 400-500ml grietinėlės, kad užvirtų.
Kol verda, keptuvėje greitai apkepiname vieno poro baltąją dalį ir apie 300gr lašišos. Kepti reikia visai visai nedaug, kad tik nueitų lašišos spalva, ir tai dar galima mažiau truputį.
Konjakas sultinyje nusigaruoja ir lašiša baigia kepti maždaug tuo pat metu. Sultinio ugnį numažinam iki minimumo, ir ten pat pilame užvirusią grietinėlę. Pilant reikia nuolat maišyti, kad nesutrauktų. Ten pat supilame grietinėlę, įberiam druskos, pipirų, ir labai nedidelį žiupsnelį maltų gvazdikėlių. Dar kartą viską užviriname ir nukeliam nuo ugnies. Vartojame nedidelėmis porcijomis, kartu su baltu vynu.
Beje, vietoj lašišos galima dėti smulkių virtų krevečių ( tų “kokteilinių” ), bet jų nevirinti, o tiesiog sudėti jau baigus virti sriubą, antraip jos gali pasidaryti kietokos.
Skanaus!