Putpelės lizdeliuose

Ješ ananasy, riabčiki žuj… na toliau pagal tekstą. Pasisekė mums gauti dar putpelių, ir šį kartą paruošiau gana nesunkų, bet visai neblogą receptą, tiek skanų, tiek ir gražų pažiūrėti. Ponai ir ponios, “Putpelės kriaušių lizdeliuose”.

Ten, kur mes gauname putpeles, jos būna tik vienos rūšies – su pusiau išimtais kaulais. Ta prasme, kojų ir sparniukų kaulai lieka, o krūtinkaulis ir nugarkaulis kažkokiu būdu išimti. Kaip tai daroma – neįsivaizduoju. Neturiu žalio supratimo. Ir prisirpusio neturiu. Skylė ten tokia, kad vos du pirštus įkišti eina, o kažkas sugeba išimti taip kaulus, kad odelė ir mėsa iš nugaros ir pilvo lieka nepažeista. Stebuklas ir tiek. Bet man nuo to tik geriau, kadangi putpeles ruošiuosi prikimšti.

Bet visų pirma imame dvi kriaušes, pjauname išilgai, išskobiame sėklas ir dar truputį minkštimo, kad gautųsi daiktas, primenantis lizdelį. Jų apačias galima truputį nupjauti, kad lygiau stovėtų ir nesivartaliotų. Kriaušės turėtų būti tokios ne iš pačių saldžiausių. Pabarstome cinamonu ir muškato riešutu, dedame į šalį.
85460244_311f103084_o

Putpeles nuplauname, iš vidaus ir išorės pabarstome ( įtriname ) druska ir pipirais. Uždedame ant kriaušių, ir dedame visa tai į uždengiamą dubenį. Įberiame ten pat artipilnę stiklinę razinų. Užpilame stikline konjako ( arba brendžio ). Viską uždengiame ir paliekame bent jau valandą pastovėti, geriausia per naktį.

85460252_e97a329ced_o

Tuomet brendį nusunkiame ir pasitaupome, o razinas sukemšame… na jūs patys matote kur.

85460257_18e81d0a61_o

Įkaitiname orkaitę iki 220C. Surišam putpelių kojas, kad neiškristų įdaras, ir uždedame ant kriaušių. Patepame putpeles garstyčių ir medaus mišiniu. Kepame apie 25 minutes, arba kol įsmeigus bėga skaidrios sultys. Po pirmų penkiolikos minučių ugnį orkaitėje truputį primažinam, kad pernelyg stipriai nesusikaramelizuotų.
85460270_9d964bdafb_o

Iš to, kas liko nuo kepimo, gaminame padažą ( ten bus pribėgę skysčio nuo kepančių kriaušių, truputį nuo putpelių ). Viską užpilame stikline vyno, kol burbuliuoja – nugramdome, ir pilame į keptuvę. Kaitiname ant vidutinės – karštos ugnies. Ten pat pilame atidėtą brendį ir apie pusę stiklinės grietinėlės. Kaitiname pastoviai maišydami, kol sutirštės, priklausomai nuo karštumo – 4-5 minutes. Kaitinti atsargiai, kai tik pradeda tirštėti – ugnį sumažinam ar visai išjungiam, antraip labai lengvai gali padažas suirti.

Pateikiam su ryžiais, išvirtais su kedro riešutais arba be jų, ir taure balto vyno.
85460282_7f537d3cb8_o