Jeigu jūs, kaip ir aš, nemėgstate silkių file paketėliuose ir vietoj to perkate neskrostas silkes su galva, greičiausiai esate susidūręs su tokiu klausimu: o ką daryti su ikrais, kuriuos ištraukėme iš silkių? Galima, aišku, juos išmesti, tačiau iš silkės ikrai išties labai skanūs, jeigu tik juos tinkamai paruoši.
Visų pirma, ikrus sumaigykite lėkštelėje su šakute. Atsiskirs grūdeliai, bet bendroje masėje dar jausis tokios plėvės. Pačiupus pirštu už plėvės galo, galima šakute ikrus gan švariai nuo jos nubraukti, ir plėves galima tada išmesti. Lėkštėje liks švarūs silkių ikrai.
Ką daryti toliau? Šių ikrų skonis gan stiprus, todėl keliai du. Pirmasis – mėginti jį prislopinti. Jeigu suminkštinsite sviesto ir sutrinsite jį kartu su ikrais, įmaišę dar gerą žiupsnį kapotų krapų, gausis švelnaus skonio užtepėlė, labai tinkanti prie juodos duonos. Labai skanu tokius sumuštinukus pateikti kaip užkandį prie stipresnių gėrimų. Žuvis ten jaučiasi, bet labai subtiliai. Jeigu mėgstate žuvį, tikrai patiks iš šis užtepas.
O antrasis būdas – nemėginti užgožti stipraus ikrų skonio, ir vietoj to paderinti prie jų kitus tokio pat skonio priedus, taip gaunant galingą akordą. Ikrams iš dviejų silkių imkite skiltelę česnako, didelį žiupsnį petražolių ir keletą mėtų lapelių. Česnaką ir žoleles smulkiai sukapokite, įmaišykite į paruoštus ikrus. Įberkite žiupsnelį kajeno pipirų, įmalkite juodųjų pipirų, įberkite šiek tiek kaparėlių. Viską sumaišykite, paragaukite, jeigu reikia – įberkite druskos. Dažniausiai ikrai būna pakankamai sūrūs, bet maža kas. Paskrudinkite baltos duonos riekutes, truputį pašlakstykite jas vyno actu, užtepkite paruošta ikrų mase. Pateikite karštus, tačiau ir šalti jie ne mažiau skanūs. Toks užkandis labai tinka prie balto vyno, ypač jeigu jo skonyje jaučiasi druskingos ar citrininės natos. Sauvignon blanc, Pouilly-Fumé tarkim, arba kas nors iš itališkų, Verdicchio ar Pinot Grigio. Arba nesukite galvos ir pasirinkite tiesiog mėgstamą baltą.
Jeigu pirmoji užtepėlė labiau tinka žiemą, prie degtinės ar ruginukės, antrąją rekomenduočiau vasarą, kai kaitina saulė, o vynas gerai atšaldytas.