Tilapija su petražolių-citrinų vinegretu

Šis receptas buvo atrastas visai netyčia, ir, kadangi jį pagaminti neužtrunka nė 20 minučių, prigijo maniškiame repertuare. Vietoj tilapijos čia tiks bet kokia kita nelabai ašakota žuvis, tarkim, šamas, ar menkė, ar netgi ir paprasčiausias ešerys, nors neašakotu jo nepavadinčiau.

Žiūrim, kaip.

Iš tikrųjų, aprašyti šį receptą, nufotografuoti ir sudėti į internetą užtrunka kur kas ilgiau, nei jį pagaminti ( čia tuo atveju, jeigu pupelės išvirtos iš vakaro ar bent jau užmerktos per naktį ). Aš jį gaminu su radicchio, tokia violetine itališka salota, turinčia kiek kartoką skonį. Man atrodo, ji puikiai dera šiame patiekale. Nors iš esmės, manau, galima būtų ir paprastas salotas naudoti, tik apkepinti mažiau. Manau, vietoj salotų tiktų ir morkos su pankoliais, bet taip nebandžiau.

Radicchio atrodo štai taip:

233031607_c2b9dfedf1_o_o.jpg”>

Pjaustom jį ketvirčiais, tuomet sušinkuojam tvarkingai, kaip rauginimui. Vieną nedidelį svogūną arba porą šalotų smulkiai supjaustome ir pakepiname keptuvėje ant alyvų aliejaus, visai nedaug, kad tik praskaidrėtų, dvi-tris minutes. Tuomet ant viršaus suverčiame radicchio, viską išmaišome ir pakepiname apie penkias minutes, kad salotos suvystų ir truputį apkeptų. Suverčiame saują virtų baltų pupelių, galima pusantros, kaip kas mėgsta. Ten pat pilame apie pusę puodelio žuvies sultinio, porą žiupsnių druskos, išmaišome, uždengiame dangčiu ir duodame pasitroškinti dar apie 5 minutes. Kuo ilgiau troškinsis, tuo mažiau bus karčios salotos, taip kad galima pasireguliuoti, kaip kas mėgsta.

233031787_6cbf500956_o

Tuo tarpu, kol kepa/troškinasi, tilapijos file apibarstome druska-pipirais iš abiejų pusių, apvoliojame miltuose, nukratome gerai, kad miltų perteklius nubyrėtų.

233031696_fc81499f97_o

Ir kepame ant gan karšto sviesto ir alyvų aliejaus mišinio, maždaug po 3-4 minutes iš kiekvienos pusės, kol paskrus ir bus maždaug tokia, kaip nuotraukoje.

Jau prieš pat pabaigą sumetame į blenderį saują petražolių, porą skiltelių česnako, išspaudžiame visą citriną ( tik atsargiai be kauliukų kad ), druskos, pipirų, ir malame. Malimo metu užpilame extra virgin alyvų aliejumi, kad viskas susikabintų ir susimaltų į vinegretą. Net nepasakysiu tiksliai kiek, galbūt trečdalis puodelio ar pan, gal pusė.

Ir sukomponuojam taip: salotas su pupelėmis ant lėkštės, ant viršaus iškeptą file, užpilame vinegretu. Viskas. Vartojame su baltu sausu vynu.

233031854_255402d066_o

Skanaus!