Kiaušiniai marškinėliuose – 2

Kas ten skundėsi, kad nuotraukų nėra? Savaitgalį šiek tiek padirbėjau ir turiu iliustracijų praeitam įrašui.

Pradėkim nuo klasikinių. Charles Ranhofer knyga “Epicurean”, XIX-XXa sandūra, psl 858. Spauskite, atsidarys didesnis tekstas:

SAM_1448
Angliškai juk mokate daugiau-mažiau? Jeigu nemokate, ne bėda, aš verstelėsiu.

Kiaušiniai marškinėliuose “à la Boëldieu” (Oeufs Pochés A La Boëldieu)
Du pomidorus nuplikykite, nulupkite odelę, išimkite sėklas, minkštimą supjaustykite kubeliais, kuriuos greitai pakepinkite svieste ant gan didelės ugnies. Gerai pasūdykite, įberkite kapotų petražolių. Gauto mišinio įdėkite į paruoštas išskobtus duonos dubenėlius, apkepintus svieste.
SAM_1441
Ant viršaus uždėkite po pašildytą kiaušinį, viską užpilkite velouté padažu (vištienos sultinys, nuvirintas ir sutirštintas miltais).
SAM_1447

Jeigu kada nors gaminote patiekalą “Jaučio akis”, kur į duonos riekės išpjautą skylę įmušamas kiaušinis, čia principas tas pats, tiktai elegantiškiau. Padažą galima gaminti ir dar tirštesnį, nei čia. Nebijoti stipriai pasūdyti, kad vieni pomidorai būtų lyg net ir per sūrūs. Galutiniame variante, valgant su kiaušiniu, bus pats tas. Į pomidorus dar galima įpjaustyti šiek tiek rozmarinų.

Kiaušiniai marškinėliuose “à la Benedick” (Oeufs Pochés à la Benedick)
Mielinę bandelę perpjauti per pusę, paskrudinti. Uždėti ant viršaus kumpio griežinėlį, kiaušinį marškinėliuose, užpilti Hollandaise padažu.
SAM_1429
Mano pataisymai: english muffin šiame patiekale ne visai geras variantas, nes kiek per kietas, sunkiai pjaunasi. Žymiai geriau paimti riekę pyrago, tokio kaip Brioche, ir išpjauti iš jos apskritimą, kurį patepti sviestu ir paskrudinti keptuvėje. Galima rasti lietuviško pyrago su daug kiaušinių, irgi tiks. Vietoj virto kumpio aš čia naudojau lietuvišką rūkytą, o ant padažo pabarsčiau truputį maltų chipotle miltelių (rūkytų jalapeno pipirų).

Dabar iš praeito įrašo.

Oeufs Pochés Argenteuil
Paruošti iš smėlinės tešlos specialiose formelėse krepšelius, į dugną įdėti keletą šparagų galų, kuriuos prieš tai greitai apkepkite svieste. Uždėkite ant viršaus kiaušinį, užpilkite bešamelio padažu, atskiestu tiršta grietinėle (Sauce Suprème).
SAM_1434
Formelių yra pirkti Senukuose, trejetas eurų už dešimtį. Čia patiekale panaudojau ir likusią šparagų dalį, bet jeigu jaučiatės pakankamai dekadentiškai išlaidžiais hedonistais, galite naudoti tik galiukus.
SAM_1436
Tiesą pasakius, patys šparagų stiebai skonio prasme čia buvo nereikalingi, patiekalas visiškai pilnavertis ir vien tik su galiukais.

Oeufs Pochés à la Reine
Iš pyrago minkštimo išpjaukite ovalo formos gabalą, jį išskobkite, patepkite lydytu sviestu iš visų pusių ir apskrudinkite orkaitėje. Į vidų įdėkite šiek tiek virtos vištienos krūtinėlės gabaliukų, pašildytų Suprème padaže (bešamelis su grietinėle) su šiek tiek prieskonių.
SAM_1453
Uždėti kiaušinį, užpilti Suprème padažu.
SAM_1454

SAM_1456

Žinoma, čia ne ovalas, man norėjosi šiek tiek paįvairinti. Papildomai, kaip matote, įdėjau krapų. Skonių kombinacija puiki. Smulkiai kapoti grybukai, įmaišyti į vištieną ir pakaitinti, irgi čia labai gerai derėtų. Kiek aukščiau matote, koks turėtų iš tikrųjų būti tobulas kiaušinis marškinėliuose: kiek įmanoma labiau apvalus, primenantis nuluptą minkštai virtą kiaušinį. Tobulybei, aišku, ribų nėra, bet tobuliau išvirti aš, ko gero, nesugebėsiu.

Palyginimui nufotografavau variantą, kuris gaunasi, verdant kiaušinį, susuktą į maistinę plėvelę (iš gegužės mėnesio “Darbštuolės” žurnalo):
darbstuole_kiausinis

Su pačiu receptu čia nieko blogo – batono riekutės paskrudinamos, patrinamos česnako skiltele, užtepamos minkštu sūriu su žalumynais, ir ant jų uždedamas kiaušinis. Tačiau jeigu taip atrodantį kiaušinį man atneštų restorane, aš pasijusčiau apgaudinėjamas.

O juk tokį ten dažnai ir atneša.

  • http://mindaugas-bonappetit.blogspot.com/ Mindaugas M. M.

    Būtų įdomu pamatyti, kaip pačiam pavyko tokią kiaušinio formą išgauti, čia būtent tuo būdu su maistine plėvele?

    • Giedrius Vilpisauskas

      Čia būtent tuo būdu be plėvelės.

      • http://mindaugas-bonappetit.blogspot.com/ Mindaugas M. M.

        Giedriau, gal po savaitgalio galva nedirba man, bet po keliu perskaitymų taip ir neradau konkretaus aprašymo, kaip buvo išgauta ši forma be maistinės plevelės? :)

  • Pingback: Velykoms artėjant…()