• Darius64

    Labai dėkoju už šios temos vystymą ir recepta, kurį manau šį savaitgalį ir išbandysiu :)
    Parašęs užklausą vėl bandžiau atkurt tą senajį receptą. Paklausi kodėl butent su actu ? Ogi todėl, kad tai buvo prieš 35 kažkur metus, kada su tėvais važiuodavom senu Mokvičium prie Dzūkijos ežero. Per “pieskus” į seniai atrastą “guldzyklą”. Savaitei ar net dviem, Ir tas šašlykas būdavo- kuo toliau- tuo skanesnis, net žalią galėdavau valgyt :) Sugest neturėjo galimybių kažkaip :)
    (O gal tai buvo tada, kai dangus buvo mėlynesnis ir žolė žalesnė? :))
    Pirmas dalykas kas užkliūna kaskart darant iš sprandinės pirktos turgęlyje- net po kelių dienų gabaliukai mėsos vietomis turi “nesveiką” raudonį. Šito seniai niekad nebūdavo. Kas tai?
    Gal tai skerdyklose adatomis pripurškiamas “sūrymas” , kuris privalomas ruošiant mėsą šiuolaikiniams vartotojams ? Manau, kad turguj perkant išvengiu cheminių papildu, katruos vėlgi papildomai įšvirkščia mėsos išdarinėtojai. Na bet gal aš per didelis optimistas :))) (Tai tikri faktai- teko kartą dalyvaut ekskursijoje per tokias vietas)
    Kadangi esi mano “Guru” maisto gaminime-gal galėsi tai pakomentuot iš proo pozicijų?

    Norėčiau nesutikt dėl kepimo aukščio virš žarijų. Tavo siūlomas 12-15 cm tinka nebent šiuolaikiniam lauko židiniam, kur pakura gan nedidelė ir aplink šamotinių plytų sienos.
    Mano giliu įsitikinimu aukštis priklauso nuo karščio skleidžiamo anglių. Mėsa turi pradėt čirkšt jau po kokių 30 sek.Miesto sąlygomis, kai anglių maišą dalini y 3-4 kepimus-tobulas aukštis 5-7 cm.Žinoma apie padegimo skysčius nešneku. Keli smulkūs pagaliukai ir skiautė nebeaktualaus laikraščio-pilnai pakeičia visą “kvapniąją” chemiją. Na o laistyt vandeniu užsiliepsnojusią ugnelę nesolidu. Juk tuo metu rankoje turėtų būt vyr. kepėjo alaus buteliukas :)(žinoma, jei iešmų daugiau nei 8, o ir kepimų ne vienas-tada atleistina).
    O paskutinis kepimo akcentas man visad būdavo palaužytų kadagio šakelių dūmas prieš pat nukeliant nuo žarijų visų aplinkinių seilėjimosi objektą:)
    Šymet Joninių savaitgalis nenusimato ilgas- užteks ir puikių trumpalaikio pagardinimo receptų – svarbu kadagių būtų netoliese:)

  • http://grillingandchilling.blogspot.com/ Scarface

    Šašlykas paruoštas, ryt per Jonines bus išbandytas.

  • Pingback: Apie mėsą šašlykams()